15.000 καφέ κάδους και 2 καφέ απορριμματοφόρα μέσω των οποίων θα συλλέγονται οργανικά απορρίμματα απέκτησε ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης, που εφαρμόζεται σε αρκετούς Δήμους ανά την Ελλάδα, δηλαδή όλες οι ύλες που θα συλλέγονται θα μεταφέρονται προς επεξεργασία σε ειδικό τμήμα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και στην συνέχεια θα μετατρέπονται σε κομποστ και θα δίνεται σε όποιον πολίτη το επιθυμεί. Για αυτό τον λόγο θα δοθεί η δυνατότητα σε όποιο νοικοκυριό ή επιχείριση επιθυμεί να έχει από ένα δικό της καφέ κάδο ενώ παράλληλα θα δοθούν και ειδικές σακούλες για τα συγκεκριμένα απορρίμμματα.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

Υπολείμματα από φρούτα, λαχανικά, τσόφλι αβγού, κουκούτσια ελιάς, δημητριακά, ρύζι αλεύρι, χαρτί κουζίνας και χαρτοσακούλες, μαγειρεμένο κρέας ή ψάρι και άλλα ζωικά προϊόντα, ξηροί καρποί και τα περιβλήματά τους, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και κλαδέματα, φύλλα, χώμα, γκαζόν, ροκανίδι, πριονίδι και στάχτη από καυσόξυλα θα ακολουθούν πλέον μια νέα διαδρομή, εντελώς διαφορετική από ό,τι ως τώρα.

Πώς χρησιμοποιούμε τον καφέ κάδο;
Διαχωρίζουμε καθημερινά τα οργανικά μας υλικά από τα υπόλοιπα. Τα οργανικά τα ρίχνουμε στον καφέ κάδο (προσοχή, όχι μέσα σε δεμένες σακούλες). Κατά προτίμηση τοποθετούμε τα οργανικά υπολείμματα σε χάρτινες ανθεκτικές σακούλες ή βιοαποδομήσιμες σακούλες. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό χρησιμοποιούμε ανοικτές πλαστικές σακούλες.

Προϋπόθεση η ευαισθησία των πολιτών

Φυσικά για να γίνουν όλα αυτά εφικτά θα πρέπει να μεριμνήσουν και οι πολίτες. Όπως και με την διαδικασία της ανακύκλωσης έτσι και με το κομπόστ οι πολίτες οφείλουν να διαχωρίζουν σωστά τα απορρίμματα τους να τα τοποθετούν στις σωστές σακούλες και στην συνέχεια στο καφέ κάδο κοντά τους.

Πέρα από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, και ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Κομοτηνής έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα για την διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Ακούστε τι είπε αναλυτικά για το θέμα ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου Ηλίας Δαστερίδης:

Γιώργος Χονδρόπουλος